Co je to fortifikované víno? Typy, výhody a nevýhody

Fortifikované víno je víno, které obsahuje destilovanou lihovinu, jako je brandy. Kromě vyššího obsahu alkoholu se fortifikované víno může pochlubit jedinečnou chutí a vůní, které jej odlišuje od běžných odrůd. Přesto oba typy sdílejí podobnosti, zejména pokud jde o jejich zdravotní přínosy a potenciální nevýhody. Tento článek popisuje typy, výhody a nevýhody obohaceného vína.

víno aperitiv

Co je to fortifikované víno?

Před moderním chlazením se alkoholizované víno vyrábělo ve snaze zabránit zkažení vína zvýšením obsahu alkoholu. Víno prochází procesem zvaným fermentace, ke kterému dochází, když kvasinky přeměňují cukr z hroznů na alkohol a oxid uhličitý. Destilované lihoviny jako brandy se přidávají v různých časech během fermentačního procesu, což zvyšuje obsah alkoholu a mění chuť konečného produktu.

Pokud jsou destiláty přidány před dokončením fermentačního procesu, získává alkoholizované víno sladší chuť. Naopak víno bývá více suché, pokud se destiláty přidávají později. Sladké i suché odrůdy se často podávají jako aperitivy nebo digestiv před nebo po jídle, aby pomohly stimulovat chuť k jídlu a trávení. Některé druhy se používají také při vaření, aby vašim oblíbeným receptům dodaly lahodný šmrnc.

Druhy fortifikovaného vína

K dispozici je několik druhů fortifikovaného vína, každý se liší chutí a způsobem výroby.
Zde jsou nejběžnější typy fortifikovaného vína:

  • Portské víno: Tento typ pochází z Portugalska, ale nyní se vyrábí po celém světě. Brandy se do vína přidává před dokončením fermentace, což má za následek sladší chuť.
  • Sherry: Sherry je k dispozici v několika odrůdách podle typu použitých hroznů. I když je tradičně suché, někdy se přislazuje a podává se jako dezertní víno.
  • Madeira: Tento druh pochází z portugalských Madeirských ostrovů a vystavením vzduchu se zahřívá a oxiduje. Brandy se přidává v různých časech během fermentace, což způsobuje odchylky v chuti.
  • Marsala: Marsala je běžné víno na vaření, které je po fermentaci obohaceno a dává mu výraznou suchou chuť. Někdy je také slazený, takže je skvělým doplňkem receptů na dezerty.
  • Vermut: Vermut, který je k dispozici jak suchý, tak sladký, je obohacené bílé víno, které je často ochucené bylinkami a kořením, jako je hřebíček a skořice. Používá se také k výrobě koktejlů jako martini, Manhattans a Negronis.

bílé a červené víno

Možné výhody

Bohaté na antioxidanty

Fortifikované víno má vysoký obsah antioxidantů, což jsou silné sloučeniny, které pomáhají neutralizovat volné radikály, aby chránily před poškozením buněk a chronickým onemocněním. Zejména víno obsahuje antioxidanty, jako je katechin, epikatechin a proanthokyanidiny.

Podporuje zdraví srdce

Některé výzkumy naznačují, že mírný příjem vína může prospívat zdraví srdce. Studie ve skutečnosti naznačují, že mírné až střídmé pití je spojeno s nižším rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky a také s 30% sníženým rizikem úmrtí na srdeční choroby. A co víc, jedna 4týdenní studie na 69 lidech zjistila, že pití červeného vína zvýšilo hladinu HDL (dobrého) cholesterolu až o 16 %.

Může chránit před chronickým onemocněním

Některé studie uvádějí, že obohacené víno může pomoci předcházet několika chronickým onemocněním. Jedna velká studie například ukázala, že dlouhodobý, umírněný příjem vína byl spojen s nižším rizikem diabetu 2. typu u žen s nadváhou. Jiný výzkum naznačuje, že pití vína může zlepšit duševní zdraví a zdraví mozku tím, že sníží riziko deprese a demence.

Potenciální nevýhody

Nadměrné pití alkoholizovaného vína může být spojeno s několika nepříznivými zdravotními účinky.

Vysoký obsah kalorií

V porovnání s běžným vínem má alkoholizované víno často vyšší obsah kalorií. Dezertní vína jako sherry mohou zabalit téměř dvojnásobek kalorií než červené víno. Ačkoli se alkoholizované víno obvykle pije v menších porcích než běžné víno, překročení může způsobit rychlé nahromadění kalorií, což zvyšuje riziko přibírání na váze. Proto je důležité omezit příjem a držet se jedné až dvou porcí denně.

červené víno

Obsahuje více alkoholu

Fortifikované víno má mnohem vyšší obsah alkoholu než běžné odrůdy. Díky přidání destilovaných lihovin, jako je brandy, mohou alkoholizovaná vína obsahovat 17–20 % alkoholu ve srovnání s 10–15 % u tradičního vína. Pravidelná konzumace velkého množství alkoholu může způsobit závislost na alkoholu, která může při přerušení užívání vyvolat abstinenční příznaky.

Vysoký obsah cukru

Ve srovnání s mnoha jinými druhy alkoholu má víno přirozeně vyšší obsah cukru, protože se vyrábí z hroznů. Fortifikované víno obsahuje ještě více cukru, protože mnoho odrůd se vyrábí přidáním lihovin do vína během procesu kvašení, než se cukry přemění na alkohol. Jiné druhy se po fermentaci doslazují, čímž se dále zvyšuje jejich obsah cukru. To znamená, že jen jedna sklenka alkoholizovaného vína může srazit asi 14 % vašeho denního limitu pro přidaný cukr, a proto je důležité užívat si tuto sladkou pochoutku s mírou jako součást zdravé výživy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup